2 طرز تهیه برنج بدون روغن آبکش و کته ، راز برنج دان و قد کشیده چیه؟

به گزارش تایمر سرگرمی، برنج بدون روغن یکی از گزینه های سبک و رژیمی برای افرادیه که دنبال غذای کم کالری و سالم هستن. این نوع پخت برنج هم برای کاهش چربی مصرفی مناسبه و هم برای حفظ طعم طبیعی دانه های برنج. در هر دو روش سنتی، یعنی کته و آبکش، می تونین بدون اضافه کردن روغن برنجی دونه دونه، خوش پخت و سبک درست کنین. تفاوت فقط در اندازه آب و نحوه جوشوندن برنجه که با رعایت چند نکته ساده، طعم دلخواه و بافت مطلوب به دست میاد بدون اینکه به روغن احتیاج پیدا کنین. در این مقاله از در ما طرز تهیه برنج بدون روغن رو به شما یاد میدیم.

2 طرز تهیه برنج بدون روغن آبکش و کته ، راز برنج دان و قد کشیده چیه؟

طرز تهیه برنج بدون روغن در یک نگاه

برای تهیه برنج بدون روغن به روش آبکش، برنج رو چند بار بشورین تا آب زلال بشه، بعد با کمی نمک حدود یک ساعت بخیسونین. در قابلمه آب جوش بریزین، برنج خیسانده رو اضافه کنین و حدود 8 تا 10 دقیقه بجوشونین تا نیم پز بشه. بعد آبش رو خالی کنین و کمی با آب ولرم آب کشی کنین. کف قابلمه رو با نان یا ورقه های سیب زمینی بپوشونین، برنج رو بریزین، چند سوراخ برای خروج بخار ایجاد کنین، در رو با دم کنی ببندین و روی حرارت کم حدود نیم ساعت دم کنین. سپس چند دقیقه صبر کنین تا بخار فروکش کنه و برنج رو سرو کنین.

برای خوندن مقدار مواد اولیه، جزئیات و مراحل طرز تهیه برنج بدون روغن ادامه مطلب رو مطالعه کنید.

مواد لازم برای تهیه برنج آبکش بدون روغن

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
برنج ایرانی2 لیوان فرانسوی دسته دار
نمک1 قاشق چای خوری
آب برای خیساندن برنجبه مقدار کافی
آب برای جوشاندن برنج8 لیوان فرانسوی دسته دار
نان یا سیب زمینی (اختیاری)برای ته دیگ برنج

مدت زمان لازم برای خیساندن برنج: حدود 30 دقیقه تا 1 ساعت

مدت زمان لازم برای پخت برنج بدون روغن: حدود 30 تا 40 دقیقه

مقدار کالری در هر 100 گرم برنج پخته بدون روغن: حدود 130 کیلوکالری

مراحل طرز تهیه برنج بدون روغن در روش آبکش

برنج بدون روغن به روش آبکش، یکی از ساده ترین و کم کالری ترین روش ها برای است. در این روش بدون استفاده از روغن می تونین برنجی سبک، نرم و کاملاً خوش پز درست کنین که برای رژیم کاهش وزن و برنامه غذایی سالم بسیار مناسبه.

مرحله اول: برنج رو بشورین

در اولین مرحله از طرز تهیه برنج بدون روغن، برنج رو داخل یه کاسه بزرگ پر از آب بریزین و با دست حرکات چرخشی ملایم بدین تا گرد و غبار و نشاسته اضافی از دونه ها جدا بشه. چند بار آبش رو عوض کنین تا کاملاً زلال بشه و هیچ کدری توی آب باقی نمونه. این کار باعث می شه هم برنج موقع جوش خوردن ته نگیره هم دونه ها بعد از دم کشیدن به هم نچسبن.

شما می تونید برنج ایرانی رو به صورت یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله دوم: برنج رو بخیسونین

بعد از شستن کامل، روی برنج آب سرد بریزین طوری که حدود سه تا چهار سانتی متر بالاتر از سطحش باشه. مقدار نمک رو اضافه کنین و بذارین حدود 30 دقیقه تا 1 ساعت بمونه. این مرحله به کشیده شدن دانه ها و کاهش ترک خوردن موقع پخت یاری می کنه و باعث می شه برنج شکل زیباتری پیدا کنه. اگه برنج رو بیش از حد خیس کنین ممکنه موقع جوشیدن بیش از مقدار نرم بشه، پس مدت خیساندن رو رعایت کنین.

شما می تونید نمک رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله سوم: برنج رو بجوشونین

داخل یه قابلمه بزرگ حدود 8 پیمانه آب بریزین و روی حرارت زیاد قرار بدین تا قل قل کنه. بعد برنج خیس خورده رو آبکش کنین و داخل آب در حال جوش بریزین. چند بار با کفگیر به آرامی هم بزنین تا دانه ها یکنواخت بجوشن. بعد از حدود 7 تا 10 دقیقه، یکی از دونه ها رو با انگشت امتحان کنین؛ باید مغزش کمی خام و اطرافش نرم شده باشه.

مرحله چهارم: برنج رو آبکشی کنین

در ادامه طرز تهیه برنج بدون روغن، وقتی برنج نیم پز شد، اون رو داخل آبکش بریزین و بلافاصله کمی آب ولرم یا سرد روی اون بریزین تا نشاسته و بخار اضافی خارج بشه. چند دقیقه بذارین تا آب ازش خارج بشه. دقت کنین که برنج خیلی در آبکش نمونه چون خشک می شه و در مرحله دم، پخت کامل پیدا نمی کنه.

مرحله پنجم: برنج رو دم بذارین

چون در این روش از روغن استفاده نمی کنین، حتماً از قابلمه نسوز یا ضخیم استفاده کنین تا حرارت مستقیم ته برنج رو نسوزونه. بهتره کف قابلمه کمی آب بریزین تا از ته گرفتن جلوگیری بشه. بعد ته دیگ نان یا سیب زمینی بچینین و کمی نمک بپاشین.

برنج آبکش شده رو آروم داخل قابلمه بریزین، به شکل مخروطی جمعش کنین و دم کنی بذارین. حرارت رو برای چند دقیقه زیاد کنین تا بخار شکل بگیره، سپس حرارت رو ملایم کنین تا حدود 30 دقیقه دم بکشه.

شما می تونید نان رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله آخر: برنج بدون روغن رو سرو کنین

بعد از دم کشیدن کامل برنج، قابلمه رو از روی حرارت بردارین و چند دقیقه صبر کنین تا بخار فروکش کنه. برنج رو با کفگیر آروم مخلوط کنین تا دونه ها سالم بمونن. در ظرف سرو بکشین و ته دیگ نان یا سیب زمینی رو کنارش بذارین تا ظاهر و طعم برنج رژیمی تون کامل تر بشه.

مواد لازم برای تهیه برنج بدون روغن به روش کته

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
برنج ایرانی2 لیوان فرانسوی دسته دار
نمک1 قاشق چای خوری
آب برای پخت کته بدون روغنحدود 3 لیوان فرانسوی دسته دار

مدت زمان خیساندن برنج: حدود 30 دقیقه تا 1 ساعت

مدت زمان لازم برای پخت برنج بدون روغن: حدود 40 تا 50 دقیقه

مقدار کالری در هر 100 گرم برنج پخته بدون روغن: حدود 130 کیلوکالری

مراحل طرز تهیه برنج کته بدون روغن

برنج بدون روغن به روش کته، یه روش سنتی و سالمه که با حداقل مواد اولیه و بدون استفاده از روغن هم طعمی عالی به دست میاد. این روش برای افرادی مناسبه که دنبال غذای سبک، خانگی و کم چرب هستن ولی می خوان لطافت و عطر طبیعی برنج حفظ بشه.

مرحله اول: برنج رو بشورین

در اولین مرحله از طرز تهیه برنج بدون روغن، برنج رو داخل یه کاسه بزرگ بریزین و چند بار با آب سرد بشورین تا آب روی اون زلال بشه. این کار باعث می شه گرد و نشاسته اضافی گرفته بشه و دانه ها بعد از پخت کمتر به هم بچسبن. دقت کنین موقع شست وشو از مالش زیاد استفاده نکنین تا دانه ها نشکنن.

مرحله دوم: برنج رو بخیسونین

بعد از شست وشو، روی برنج آب سرد بریزین به طوری که چند سانتی متر بالاتر از سطحش باشه. نمک رو اضافه کنین و بذارین حدود 30 دقیقه تا 1 ساعت بمونه. خیساندن باعث می شه برنج موقع پخت هم زمان تر دم بکشه و مغز خام نمونه.

مرحله سوم: برنج رو بپزین

در این مرحله، آب برنج رو خالی کنین و برنج خیسانده رو داخل قابلمه نسوز بریزین. برای هر پیمانه برنج حدود یک و نیم پیمانه آب اضافه کنین. قابلمه رو روی حرارت نسبتاً زیاد بذارین تا آب آغاز به جوشیدن کنه. وقتی بیشتر آب جذب شد و روی برنج حباب زد، حرارت رو کم کنین تا به صورت ملایم بپزه.

مرحله چهارم: برنج رو دم بذارین

چون توی این روش از روغن استفاده نمی کنین، برای جلوگیری از ته گرفتن بهتره کمی آب کف قابلمه بریزین یا از قابلمه ضخیم استفاده کنین. بعد از اینکه آب برنج کم شد و فقط بخار بالا اومد، در قابلمه رو با دم کنی بپوشونین و اجازه بدین حدود 30 دقیقه روی حرارت خیلی کم دم بکشه.

مرحله آخر: برنج کته بدون روغن رو سرو کنین

بعد از اینکه برنج کاملاً دم کشید، قابلمه رو از روی حرارت بردارین و چند دقیقه صبر کنین تا بخار فروکش کنه. برنج رو با کفگیر آروم هم بزنین تا دونه ها جدا بمونن. بعد در ظرف سرو بکشین و ته دیگ برشته رو هم کنارش بذارین. نتیجه، برنجیه که بافتش لطیفه، عطر طبیعی داره و بدون حتی یه قطره روغن آماده شده.

چرا برنج رو باید بدون روغن درست کرد؟

پخت برنج بدون روغن، نه تنها باعث سبک تر شدن غذا می شه بلکه ارزش غذایی برنج حفظ می شه و مصرف کالری روزانه کمتر می گرده. این روش مخصوصاً برای افرادی مناسبه که دنبال تغذیه سالم تر و هضم راحت تر هستن. برنج بدون روغن برای لاغری یکی از ساده ترین و مؤثرترین انتخاب هاست، چون در عین سیرکنندگی، کالری کمی داره و روند کاهش وزن رو پایدارتر می کنه.

کم کالری بودن

وقتی روغن حذف می شه، چربی و کالری اضافه وارد بدن نمی شه و برنج گزینه ای سبک تر برای وعده های اصلی می شه.

یاری به کنترل وزن

برنج بدون روغن احساس سیری ایجاد می کنه بدون اینکه چربی ذخیره ای فراوری کنه، بنابراین انتخاب خوبی برای رژیم کاهش وزن حساب می شه.

هضم راحت تر

چربی زیاد باعث سنگینی و کندی هضم می شه؛ پخت بدون روغن به سبک کته یا آبکش موجب می شه معده راحت تر برنج رو جذب کنه.

حفظ طعم و بافت طبیعی

روغن گاهی طعم اصلی برنج رو می پوشونه. حذف اون باعث می شه عطر و مزه طبیعی دانه های برنج برجسته تر بشه.

کاهش کلسترول و بهبود سلامت قلب

پرهیز از روغن های اضافه، مخصوصاً روغن های صنعتی، به کاهش کلسترول خون و جلوگیری از گرفتگی رگ ها یاری می کنه.

سادگی و سرعت در پخت

روش بدون روغن احتیاج به مراحل کمتر و مراقبت کمتر داره و برای پخت سریع و روزانه بسیار کاربردیه.

نکات مهم در طرز تهیه برنج بدون روغن در خانه

  • شستن برنج باید چند بار تکرار بشه تا آب کاملاً زلال بشه. این کار نشاسته اضافی رو از بین می بره و باعث می شه دونه ها بعد از دم کشیدن به هم نچسبن.
  • برنج رو با کمی نمک بخیسونین تا موقع پخت، دونه های برنج خوب قد بکشن و مغز برنج یکدست پخته بشه. زمان حدود نیم تا یک ساعت برای بیشتر انواع برنج مناسبه.
  • در روش آبکش برنج بدون روغن، وقتی دونه ها نیم پز شدن، سریع اون ها رو آبکشی کنین تا له نشن و در نهایت برنج سبک تر دربیاد.
  • زمانی که از روغن در پخت برنج استفاده نمی کنین، حتماً از قابلمه ضخیم یا نسوز استفاده کنین تا حرارت یکنواخت پخش بشه و ته برنج نسوزه.
  • در روش بدون روغن، نقش بخار خیلی مهمه. از دم کنی خشک و تمیز استفاده کنین تا بخار اضافه خارج بشه و مخلوط مرطوب و خمیری نشه.
  • برای حفظ رطوبت لازم در برنج بدون روغن، می تونین موقع دم کردن چند قطره آب روی برنج یا دیواره قابلمه بریزین تا بخار کافی فراوری بشه.
  • نکته کلیدی این رسپی حذف کامل روغنه؛ چون باعث می شه طعم طبیعی برنج حفظ بشه، غذا سبک تر باشه و بدن کالری کمتری دریافت کنه.
  • در طرز تهیه برنج قهوه ای بدون روغن باید زمان خیساندن و دم کشی کمی بیشتر باشه چون دونه های قهوه ای دیرتر نرم می شن.
  • برای ته دیگ سالم و بدون روغن، از نان، سیب زمینی یا حتی برگ کاهو استفاده کنین تا ته برنج هم خوش خوراک بشه.
  • اگر بعد از پخت می خواین برنج رو نگهداری کنین، حتماً بذارین کاملاً خنک بشه و بعد در ظرف درب دار داخل یخچال بذارین تا بافتش خشک نشه.
  • در تهیه برنج بدون روغن حرارت باید ثابت و ملایم بمونه. زیاد کردن ناگهانی شعله باعث خشک شدن یا ته گرفتن برنج می شه.
  • بدون روغن بودن برنج باعث می شه غذا سبک تر و هضمش راحت تر بشه و برای رژیم روزانه یا تغذیه سالم انتخابی عالی باشه.

فوت و فن های خوشمزه شدن برنج بدون روغن

برنج بدون روغن چاق کننده است؟

برنج بدون روغن نسبت به برنجی که با روغن پخته می گردد کالری کمتری دارد، اما چون منبعی غنی از کربوهیدرات است، اگر در حجم زیاد مصرف گردد می تواند باعث افزایش وزن گردد. برای جلوگیری از چاقی، بهتر است برنج را با سبزیجات، پروتئین کم چرب و در حجم کنترل شده مصرف کنید.

برنج بدون روغن چه قدر کالری دارد؟

هر 100 گرم برنج سفید پخته شده بدون روغن حدود 130 تا 140 کالری دارد. اگر از برنج قهوه ای استفاده گردد، این مقدار به حدود 110 تا 120 کالری می رسد، اما به علت فیبر بیشتر، احساس سیری طولانی تری ایجاد می نماید.

چرا دانه های برنج هنگام پخت نرم می شوند و به هم می چسبند؟

  • این مشکل معمولاً به علت شستن ناکافی برنج قبل از پخت است. نشاسته سطحی برنج در حین پخت آزاد می گردد و باعث چسبندگی دانه ها می گردد.
  • بعلاوه اگر آب زیاد باشد یا برنج بیش از حد پخته گردد، بافت آن نرم و چسبنده خواهد شد.
  • شستن کامل برنج با آب ولرم و استفاده از برنج با کیفیت، این مشکل را کاهش می دهد.

آیا می توان ته دیگ خوشمزه ای بدون استفاده از روغن تهیه کرد؟

بله، برای تهیه ته دیگ بدون روغن می توان از نان لواش یا سیب زمینی نازک استفاده کرد و آن را در کف قابلمه نچسب قرار داد. اگر قابلمه خوب داغ گردد و حرارت در زمان دم کشیدن یکنواخت باشد، ته دیگ بدون روغن هم برشته و خوش طعم خواهد شد. استفاده از کمی زعفران یا ادویه روی ته دیگ هم به طعم آن یاری می نماید.

منبع: افق کوروش
انتشار: 7 آبان 1404 بروزرسانی: 7 آبان 1404 گردآورنده: funtimer.ir شناسه مطلب: 2422

به "2 طرز تهیه برنج بدون روغن آبکش و کته ، راز برنج دان و قد کشیده چیه؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "2 طرز تهیه برنج بدون روغن آبکش و کته ، راز برنج دان و قد کشیده چیه؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید