7 روش خشک کردن شوید

به گزارش تایمر سرگرمی، یک روش ساده، سالم و مقرون به صرفه برای نگهداری و استفاده طولانی مدت از سبزیجات است. شوید یکی از پرکاربردترین سبزیجات در آشپزی ایرانی است که در انواع غذاها، سس ها، پلوهای مخلوط و … استفاده می گردد. بنابراین اگر شوید را خشک کنید، حتما به آن احتیاج پیدا خواهید کرد. در این مقاله از سرویس در ما روش های مختلف خشک کردن شوید بدون زرد شدن، سیاه شدن و کپک زدن، با بالاترین کیفیت را به شما آموزش خواهیم داد.

7 روش خشک کردن شوید

روش های خشک کردن شوید در منزل

خشک کردن شوید کار بسیار آسانی به نظر می رسد اما اگر به درستی اقدام به خشک کردن آن نکنید، ممکن است شویدهای خشک شده زرد یا سیاه گردد بعلاوه احتمال تغییر طعم و کیفیت آنها وجود دارد.

مهم نیست در چه فصلی از سال باشید، با هر امکاناتی می توانید به راحتی شویدهای تازه را در خانه خشک کنید. در ادامه انواع روش خشک کردن شوید تازه و اصول آن را با هم مرور خواهیم کرد.

در صورت تمایل می توانید انواع سبزی خشک از جمله را به روش های خرید و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.

1- خشک کردن شوید به روش سنتی و در آفتاب

ساده ترین روش تهیه شوید خشک، خشک کردن شوید در هوای آزاد است. در این روش شوید ها، در مقابل آفتاب غیرمستقیم یا در مجاورت هوای آزاد باید خشک شوند. اما زرد شدن شویدها بعد از خشک شدن در آفتاب، مساله مهمی است. البته اگر از روش زیر بهره ببرید، شویدها بعد از خشک شدن کاملا سبز می مانند.

در ابتدا برای تهیه شوید خشک در آفتاب، شوید ها را پاک کنید و برگ های پلاسیده و زرد آنها را جدا کنید. ساقه های ضخیم شوید ها را جدا کنید، این کار هم به زودتر خشک شدن شوید یاری می نماید و هم بعد از خشک شدن، سریع تر می توانید شوید خشک یکدست داشته باشید.

شوید های پاک شده را در یک تشت بریزید و به آنها آب اضافه کنید. به آب، مقداری محلول ضدعفونی نماینده سبزیجات اضافه کنید تا تخم های انگل و گل و لای روی سبزی ها پاک شوند. سپس شوید ها را آبکش کنید و اجازه دهید آب خود را از دست بدهند.

در یک سینی روحی یا روی یک پارچه تمیز شوید ها را به صورت متراکم پخش کنید، طوری که روی هم قرار نگیرند و یک لایه نازک باشند.

شویدها را در مجاورت هوای آزاد و جایی که آفتاب مستقیم به آنها نتابد، قرار دهید و هر 12 ساعت یک بار، آنها را زیر و روی کنید تا همه قسمت ها، خشک شوند.

پس از حدود 2 تا 3 روز، بسته به حجم و گرمای محیط، شویدها خشک می شوند. سپس آنها را جمع کنید. شوید های خشک را بین کف دست هایتان بمالید تا چوب های درشت تر از برگ های نازک شوید، جدا شوند. ساقه های درشت تر را جدا نموده یا شوید ها را الک کنید.

شویدهای یکدست شده را در ظرف تمیز، کاملا خشک و استریل بریزید و بطری را در جای تاریک و دور از نور خورشید قرار دهید. شوید ها را ظرف شش ماه تا یک سال بهره ببرید.

2- روش خشک کردن شوید روی بخاری و شوفاژ در زمستان

اگر در فصل زمستان هستید و هوا ابری است یا به مقدار کافی گرم نیست، می توانید از بخاری یا شوفاژ برای خشک کردن شوید، یاری بگیرید. در این روش، شوید ها را پاک کنید. برگ های زرد و لهیده را جدا کنید. ساقه های درشت را بگیرید. سپس شوید ها را در یک تشت آب به خوبی بشویید تا ضدعفونی شوند. شوید های شسته شده را در آبکش بگذارید تا آب اضافی آنها گرفته گردد.

شوید ها را در یک سینی روحی، پهن کنید و روی بخاری با درجه کم بگذارید. هر چند ساعت یک بار شویدها را برگردانید و زیر و رو کنید تا همه قسمت ها خشک و ترد شوند. معمولا شوید روی بخاری، بسته به حجم و دمای بخاری، حدود 1 تا 2 شبانه روز بعد خشک می شوند.

سپس شوید ها را از روی بخاری یا شوفاژ بردارید و بین دست هایتان بمالید تا برگ های شوید از ساقه های درشت تر جدا شوند. شوید ها را الک کنید و شویدهای خشک را در بطری تمیز، بدون بو و استریل شده بریزید و در جایی دور از آفتاب نگهداری کنید.

3- خشک کردن شوید با پنکه در تابستان

تابستان فصل خوبی برای خشک کردن شوید است. اگر می خواهید سریع تر شوید ها را خشک کنید، می توانید از پنکه یا کولر بهره ببرید. در این روش، رنگ شوید ها به هیچ وجه تغییر نمی نمایند و سبز و خوشرنگ می مانند. شوید ها را پاک کنید، بشویید و روی دستمال نخی بریزید، طوری که روی هم قرار نگیرند.

دستمال را در یک اتاق پهن نموده و پنکه را روی شوید ها روشن کنید تا رطوبت شوید ها گرفته شده و به مرود خشک شوند. بسته به حجم و دمای پنکه، شوید ها بین 3 تا 5 روز، خشک می شوند، بدون اینکه رنگ آنها سیاه یا زرد گردد. سپس می توانید آنها را پودر نموده، الک کنید و در بطری های تمیز، خشک و استریل بریزید و در جای خشک و تاریک نگهداری کنید.

4- خشک کردن شوید، به روش آویزان کردن

اگر می خواهید دردسر زیر و رو کردن شوید در زمان خشک شدن را به جان نخرید، می توانید از روش آویزان کردن برای خشک کردن شوید و سبزیجات مختلف بهره ببرید. در این روش، باید برگ های زرد شوید را جدا کنید ولی ساقه های بلند آن را نگه دارید و به هیچ وجه شوید ها را خرد نکنید. سپس هر بوته یا چند شاخه شوید را با ساقه، از طریق نخ، بپیچید و در یک محیط که هوای آزاد جریان دارد و دور از تابش مستقیم نور خورشید است، آویزان کنید.

در این روش، بهتر است دسته های شوید، کوچک باشند تا شویدهایی که در مرکز دسته هستند هم به خوبی خشک شوند. وقتی شوید ها رطوبت خود را از دست دادند و کاملا ترد شدند، آنها را باز نموده و پودر کنید. ساقه های درشت را جدا نموده و پودر شوید را در ظرف مناسب و مکان مناسب، نگهداری کنید.

5- طرز خشک کردن شوید در فر

سریع ترین روش خشک کردن شوید، استفاده از حرارت فر است. در این روش، شوید ها را مانند روش های بالا پاک کنید، بشویید و روی دستمال پهن کنید تا آب اضافی آنها گرفته گردد. مراقب باشید که شویدها خیس نباشند چون در صورت خیس بودن، به جای خشک شدن در فر، می پزند.

فر را روشن و روی دمای 180 درجه سانتی گراد به مدت 10 دقیقه گرم کنید. شوید ها را در یک سینی فر بریزید، طوری که روی هم قرار نگیرند. بهتر است شوید ها را کمی خرد کنید تا راحت تر خشک شوند. سپس دمای فر را روی دمای 50 تا 60 درجه سانتی گراد یا کمترین دما، تنظیم کنید. سینی حاوی شوید های تازه را در طبقه وسط فر بگذارید و درب فر را نیمه باز بگذارید تا هوا، داخل فر، جریان پیدا کند و بخار نپیچد تا شویدها، بخارپز نشوند.

هر 5 دقیقه یک بار، شوید ها را زیر و رو کنید تا همه شوید ها، به طور یکدست خشک شوند. سپس سینی را از فر بیرون بیاورید و در هوای محیط یا روی کابینت بگذارید تا به مدت 1 تا 3 روز بمانند و رطوبت اضافی آنها کاملا گرفته گردد.

وقتی شویدها کاملا ترد و خشک شدند، آنها را پودر نموده و الک کنید. سپس آنها را در بطری مناسب بریزید و در جای تاریک، خشک و دور از نور آفتاب، قرار دهید.

6- طرز تهیه شوید خشک در مایکروفر

مایکروفر هم مثل فر، می تواند به شما در خشک کردن شوید، یاری کند. در این روش، شوید ها را بعد از پاک کردن، بشویید و وقتی آب خود را از دست دادند، در یک ظرف مخصوص مایکروفر، بریزید. سپس ظرف حاوی شوید را در مایکروفر بگذارید و روی دمای میانه آن را تنظیم کنید.

هر یک یا دو دقیقه یک بار، درب مایکروفر را باز کنید و شویدها را زیر و رو کنید. تا وقتی که شوید ها خشک شوند، این کار را انجام دهید. سپس شویدها را بیرون بیاورید و در دمای محیط بگذارید تا کاملا رطوبت آنها گرفته گردد. بعد، شوید ها را در ظرف دربسته تمیز و خشک بگذارید و در جایی دور از آفتاب یا نور مستقیم نگهداری کنید.

7- خشک کردن شوید با دستگاه میوه خشک کن

دستگاه های خشک کن میوه، این روزها در بسیاری از خانه ها به عنوان لوازم آشپزخانه برای مورد استفاده قرار می گیرند و می توانند مثل میوه، سبزیجات را هم به خوبی خشک نمایند. برای خشک کردن شوید در خشک کن، باید شوید ها را پاک کنید، بشویید و اجازه دهید آب اضافی خود را از دست بدهند.

سپس کمی آنها را خرد کنید و در دستگاه خشک کن بچینید. بر اساس دستورالعمل دستگاه، حرارت لازم را از روی دستگاه، تنظیم کنید و اجازه دهید شوید ها خشک شوند. سپس آنها را پودر نموده و در بطری تمیز، خشک و دور از نور آفتاب قرار دهید.

طرز شستن شوید خشک

شوید خشک بعد از خشک شدن و قبل از استفاده، احتیاجی به شست وشو ندارد و بهتر است به خاطر حفظ رنگ و طعم آن، شسته نشوند. اما در بعضی غذاها که از شوید تازه استفاده می گردد و احتیاج به تفت خوردن شوید وجود دارد، می توانید شوید ها را با کمی آب بخیسانید و آبکش کرد و بعد آنها را بهره ببرید.

نکات مهم برای تهیه و نگهداری شوید خشک بدون زرد شدن

  • اگر در هوای شرجی اقدام به خشک کردن شوید می کنید، بهتر است در محیط خانه یا جایی که رطوبت کم است، این کار را انجام دهید چون شوید ها، رطوبت را جذب نموده و پلاسیده می شوند.
  • در زمان خشک کردن شوید، از پارچه نخی به جای روزنامه یا سلفون بهره ببرید. سلفون گرما را به خود جذب می نماید و رطوبت را روی خود نگه می دارد، روزنامه هم حاوی سرب است و این سرب به شویدها منتقل شده و برای سلامتی مضر است.
  • به هیچ عنوان، تا وقتی شوید رطوبت دارد، آن را در بطری در بسته نریزید. چون شوید کپک می زند.
  • برای نگهداری شوید خشک، حتما از ظرفی بهره ببرید که هوا به آن نفود نکند چون عطر آن کم می گردد.
  • در ظرفی که بوی ترشی یا مواد غذایی دیگر دارد، برای نگهداری شوید خشک استفاده نکنید چون بوی شوید خشک را تحت تاثیر قرار می دهد.
  • شوید خشک را در آفتاب یا جایی که نور مستقیم به آن می تابد، نگهداری نکنید، چون رنگ آن به مرور زرد می گردد.
  • بهتر است شوید خشک را در فریزر نگهداری نکنید. برترین مکان برای نگهداری شوید خشک، قسمت جا میوه ای و جاهای کمتر سرد یخچال یا کابینت آشپزخانه است، جایی که گرما یا حرارت گاز به آن نرسد و در عین حال تاریک باشد.
  • شوید خشک را طی 6 ماه یا نهایتا 1 سال مصرف کنید چون به مرور عطر، رنگ و خاصیت خود را از دست می دهد.
  • برترین ظرف برای نگهداری شوید خشک، ظروف شیشه ای یا پلاستیکی تمیز با درب سالم است.

فوت و فن های خشک کردن شوید خشک با عطر و رنگ عالی

چگونه شوید را خشک کنیم که زرد نگردد؟

  • حتما برگ های زرد شوید را قبل از خشک کردن جدا کنید، چون برگ های زرد، بعد از خشک شدن، زرد می مانند و رنگ شوید خشک را خراب می نمایند.
  • به هیچ عنوان شوید ها را در مجاورت نور مستقیم آفتاب خشک نکنید. این کار باعث زرد شدن شویدها می گردد. هر چه نور محیط کمتر باشد و در سایه خشک شوند، شویدها سبزتر و خوشرنگ تر باقی می مانند.
  • شوید ها را در دمای بالای فر، مایکروفر و دستگاه خشک کن، خشک نکنید، چون این کار باعث زرد یا سیاه شدن شوید خشک می گردد.

دلیل سیاه شدن شوید خشک چیست؟

دمای بالای فر، مایکروفر، بخاری و شوفاژ باعث سیاه شدن رنگ شوید می گردد. شوید ها باید در دمای ملایم و به مرور خشک شوند تا رنگشان سیاه نگردد.

چند کیلو شوید تازه یک کیلو شوید خشک می دهد؟

حدودا هر 1 کیلوگرم شوید تازه، 50 گرم شوید خشک می دهد. بنابراین برای 1 کیلو شوید خشک به حدود 20 کیلوگرم شوید تازه احتیاج دارید. البته بسته به کیفیت شوید، این مقدار، می تواند کمی بیشتر یا کمتر باشد.

منبع: افق کوروش
انتشار: 27 فروردین 1404 بروزرسانی: 27 فروردین 1404 گردآورنده: funtimer.ir شناسه مطلب: 2388

به "7 روش خشک کردن شوید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "7 روش خشک کردن شوید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید