شرایط اقلیمی و بهره برداری بیش از حد از منابع، آفت منابع آبی استان قم است

به گزارش تایمر سرگرمی، رئیس گروه تحقیقات و پژوهش شرکت آب منطقه ای قم به تشریح عوامل موثر در کاهش منابع آبی استان قم پرداخت.

شرایط اقلیمی و بهره برداری بیش از حد از منابع، آفت منابع آبی استان قم است

به گزارش خبرنگاران منطقه قم، دکتر عطیه نظری در دور سوم مناظرات دانشجویی دانشگاه های استان قم که به همت جهاد دانشگاهی واحد استان در دانشگاه حضرت معصومه(س) برگزار گردید، گفت: گزاره هایی که در این مناظره به آن پرداخته شد مرتبط به بحث نقش عوامل اقلیمی در بحران منابع آبی است که در این مساله باید به چند گزاره جدی توجه کرد.

وی اضافه کرد: داده های آماری نشان می دهد که اگرچه تغییر اقلیم و عوامل آن در کاهش سطح منابع آبی در قم موثر بوده است و اطلاعات هواشناسی و محیطی نیز این عامل را اثبات می نماید ولی نمی توان نقش عوامل انسانی را نیز در این زمینه نادیده گرفت.

وی توضیح داد: بارش متوسط استان قم 156 میلی متر در سال است؛ اما در چهل سال اخیر تعداد سال هایی که آمار بارندگی بیشتر از مقدار متوسط است بسیار اندک است؛ درعین حال تغییر آشکار الگوی بارش برف به الگوی باران از سال 1385 سبب تغییر رژیم رواناب در استان شده است.

رئیس گروه تحقیقات کاربردی شرکت آب منطقه ای استان قم بیان نمود: همه مواردی که در مناظره بیان شد از جمله تغییرات اقلیمی و مدیریت منابع آب در مسائل امروز در حوزه آبی موثر است و همه این موارد باید در جای خود آنالیز گردد.

وی با اشاره به این نکته که 6335 حلقه چاه در قم وجود دارد، بیان نمود: اولین چاه عمیق در استان قم مرتبط به دهه 30 شمسی است و ظرف 60 سال اخیر، شش هزار حلقه چاه حفر شده است که این تعداد برای استان کم آبی مثل قم با حجم تغذیه اندک منابع آبی، بسیار زیاد است؛ از مجموع منابع آب زیرزمینی موجود در استان، بیش از 91 یک درصد به مصرف کشاورزی می رسد، حدود 5 درصد در بخش صنعت و مابقی آن در بخش شرب و بهداشت مصرف می گردد.

وی با اشاره به فعالیت چاه های غیر مجاز در قم بیان نمود: از سال 65 تا 96 شاهد یک روند صعودی در تعداد چاهها و بهره برداری از منابع آب زیرزمینی بوده ایم، ولی علیرغم افزایش تعداد چاهها، حجم آبدهی سفره های زیرزمینی افزایش نیافته و این بدان معنی است که پتانسیل آبخوانها درحال کاهش بوده و برداشت آب زیرزمینی بیش از توان انها اتفاق می افتد و این مسئله بسیار نگران کننده است.

نظری بیان نمود: پس از احداث سدها، علاوه بر کاهش ورودی رواناب رودخانه های استان، در حوزه آب های زیرزمینی نیز مسائل بزرگی ایجاد شده است؛ اگر چه بخشی از کاهش ورودی آب به سد 15 خرداد به مسایل اقلیمی مربوط است ولی بخش عمده آن به دلیل احداث سدهای بالادست و برداشت های بی رویه است.

وی در سرانجام گفت: بدلیل قرارگیری استان قم در انتهای حوضه آبریز، همیشه با کمبود منابع آبی روبرو بوده ایم و این مسئله با رشد سریع جمعیت در دهه 70، نمود بیشتری پیدا کرد.

وی ادامه داد: در این راستا وزارت نیرو طرحی را برای انتقال آب از حوضه آبریز رودخانه دز به حوزه قمرود اجرا کردکه شامل حفاری بیش از پنجاه کیلومتر تونل، احداث سد کوچری به گنجایش 207 میلیون مترمکعب و اجرای خط انتقال به طول بیش از 180 کیلومتر می باشد که از سال 1390 به بهره برداری رسیده است و درحال حاضر بخش عمده ای از احتیاج آب شرب استان قم را تامین می نماید.

وی تاکید نمود: باتوجه به رشد جمعیت و تقاضای بیشتر آب در استان، از سال 1405 باید به فکر منابع جدیدی برای تامین احتیاج آبی استان باشیم.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 31 خرداد 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: funtimer.ir شناسه مطلب: 144

به "شرایط اقلیمی و بهره برداری بیش از حد از منابع، آفت منابع آبی استان قم است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شرایط اقلیمی و بهره برداری بیش از حد از منابع، آفت منابع آبی استان قم است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید