نگاهی به یکاترینا یکی از سکانداران شوروی در عصر استالین
به گزارش تایمر سرگرمی، به گزارش خبرنگاران، نشر فرهنگ معاصر کتاب یکاترینا به قلم ناتالیا کارنیوا، نویسنده و پژوهشگر اهل روسیه با برگردان فارسی فرزانه شفیعی را به چاپ رساند.
اتحاد جماهیر شوروی، یکی از پیشروترین حکومت های تاریخ از منظر حقوق زنان و جایگاه اجتماعی و سیاسی آنان در سلسله مراتب قدرت است. فهم و علم به این نکته است که دریچه تازه ای رو به تحلیل و بررسی کشور شوروی و نوع مواجهه با آن و دستاوردهایش برای فرهنگ بشری می گشاید. اگر بخواهیم پا را از پاورقی های یک سو نگر رایج درباره شوروی و ماجراهایش بیرون بگذاریم، رجوع به نوشته های نویسندگان و مورخان درجه یکی که شوروی را با همه وجوهش دیده و می بینند، بسیار راهگشاست.
یکاترینا فورتسوا یکی از سکانداران شوروی خاصه پس از جنگ جهانی دوم تا سال های میانی دهه هفتاد بود و معروفیتش چیزی از معروفیت هم نام مشهور قرن نوزدهمی اش، کاترین کبیر کم نداشت. او که مسیر پیشرفت شغلی، سیاسی و اجتماعی را در شوروی به خوبی یاد گرفته بود، از کارگری کارخانه ریسندگی تورسوکوی آغاز کرد و پله پله از نردبان حزب کمونیست بالا آمد و در نهایت 14 سال تا زمان مرگش، وزیر فرهنگ شوروی بود. اگر بار نویسنده ای بدون کتاب در شوروی، به سنگینی وجود نداشتن بود و بسیاری از نوابغ تاریخ ادبیات ازجمله سولژنستین، دولاتوف، برودسکی و ... مجبور شدند به خاطر آن از کشورشان فرار کنند و این، مسئله ای است که یکاترینا در آن نقش اساسی داشت و عظمت کار او در برکشیدن هنر شوروی با همه نوابغی که کارشان را از دهه 1960 آغاز کرده و تاریخ هنر را دگرگون کردند نیز از خاطره تاریخ پاک نخواهد شد.
از همین رو، خواندن کتاب یکاترینا نوشته ناتالیا کارنیوا می تواند زوایای پیدا و پنهان بسیاری از این زن عجیب و قدرتمند را نشانمان داده و هم زمان، روسیه ای را تصویر کند که در حد فاصل جنگ جهانی اول تا میانه دهه 1970، بر بخش بزرگی از جهان سیطره داشت. این کتاب با زیر نظر گرفتن زنی که زیر سایه استالین، خروشچف و برژنف در بالاترین رده های قدرت شوروی حضور داشت، طریقت به قدرت رسیدن و در قدرت ماندن را در سیستمی تمامیت خواه تصویر می کند که حتی نوابغ هم نمی توانند دیرزمانی در آن دوام بیاورند.
نشر فرهنگ معاصر کتاب یکاترینا به قلم ناتالیا کارنیوا، نویسنده و پژوهشگر اهل روسیه با برگردان فارسی فرزانه شفیعی در 359 صفحه به بهای 190 هزار تومان را به چاپ رساند.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران